Zrekonštruovaná cesta má na jeseň opäť spojiť Bardejov a Krosno

04.08.2010 Prešov

Prešov/Nižná Polianka 4. augusta (TASR) – Rekonštrukciou cesty z Nižnej Polianky do poľskej obce Ozenná, ktorú chcú ukončiť koncom septembra tohto roka, vznikne nové cestné spojenie medzi mestami Bardejov a Krosno.
Projekt Rozvoj cestnej infraštruktúry medzi okresmi Krosno-Jaslo-Bardejov sa realizuje v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovensko 2007-2013, na ktorom participuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) spolu so zahraničnými partnermi.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková TASR informovala, že na hranici sa dnes uskutočnil kontrolný deň, na ktorom zástupcovia partnerských strán konštatovali, že práce prebiehajú v súlade so stanoveným harmonogramom.
Podľa predsedu PSK Petra Chudíka po ukončení tejto rekonštrukcie bude hlavným prínosom obnovenie dopravného spojenia medzi susediacimi regiónmi, ktoré bolo prerušené po 2. svetovej vojne a významne pomôže intenzívnejšej podpore cezhraničnej spolupráce.
Starosta powiatu Jaslo Adam Kmiecik je presvedčený, že nová komunikácia okrem iného prinesie ich regiónu zvýšenie turistického ruchu a návštevníci budú mať možnosť dostať sa k najatraktívnejším miestam v tejto lokalite.
Celková hodnota spoločného projektu realizovaného na oboch stranách hranice dosahuje 4,58 milióna eur. V rámci neho by malo byť opravených a modernizovaných celkom 15,5 kilometra ciest. Hodnota slovenskej časti projektu predstavuje objem 1,88 milióna eur, pričom dôjde ku kompletnej rekonštrukcii cestného telesa v dĺžke 1,8 kilometra v úseku Nižná Polianska – štátna hranica. Stavebné práce sa začali v decembri minulého roka a za prvý polrok ich objem predstavuje 670.000 eur.
Riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák spresnil, že na komunikácii je ešte potrebné zrealizovať ďalšie práce, ako napríklad asfaltové vrstvy, spevnenie krajníc, ukončenie svahovania, montáž zvodidiel a osadenie dopravného značenia.
Cesta bude prejazdná pre vozidlá s hmotnosťou do 7,5 tony napriek tomu, že jej parametre sú dimenzované aj na väčšiu záťaž. Fitzeková uviedla, že ak by ju chceli sprístupniť aj pre ťažšie autá, musela by o tom rozhodnúť medzivládna komisia.
Zo spomínaného programu cezhraničnej spolupráce získal PSK finančné prostriedky aj na projekt modernizácie cesty Niedzica – Osturňa. Náklady predstavujú takmer 2,99 milióna eur. Na slovenskej strane sa s ukončením prác počíta v novembri 2011.
 

Vyberte región

mark